Hælsmerter

Smerter under hælen eller under svangen er en af de mest almindelige løberelaterede skader. Den populære betegnelse for smerter fra dette område er hælspore. Man kan dog opdele denne skade i to typer, svangsenebetændelse og hælspore. Læs her om disse skader samt om gener fra hælens fedtpude.

 

 

 Svangsene 1

Svangsenebetændelsen

Langt de fleste løbere, som klager over smerter i den bageste del af foden og hælen, har en irritation af den kraftige sene, som går fra hælen og ud til tæerne. Senen danner ”gulvet” i foden og er med til at opretholde fodens hvælvede form. Ved hvert skridt under løb lander vi med 2-3 gange kropsvægten. Denne høje vægt vil presse foden ud, men fodens buede opbygning opretholdes blandt andet af svangsenen. På den måde kommer der en stor trækbelastning af senen, og opsummerer man denne belastning over flere uger med høj løbemængde, belastes senevævet mere end det kan nå at genopbygge sig, og en overbelastning af senen er en kendsgerning.

Første tegn er ømhed efter træning, typisk de første 2-3 minutter når man står op næste morgen efter løbetræning. Ved næste stadie vil der være smerter fra hælen i første minutter af en løbetur og evt. sidst på løbeture, og så selvfølgelig kraftigere ømhed dagen efter.

En senebetændelse kan typisk ses på ultralydsscanning som en ekstra fortykkelse af senen.

 

 

 

Hlspore

Hælspore

Har man haft markant svangsenebetændelse over længere tid (adskillige måneder) kan der blive skabt en mindre knogleudvækst, der, hvor svangsenen udspringer fra hælbenet. Denne tilstand kan udvikle sig til markante smerter, hver gang hælen sættes i underlaget.

En hælspore kan ses ved røntgenbillede eller ultralydsscanning.

 

 

 

Hlfedtpude

Hælens fedtpude                                                     

Hælbenet beskyttes af en kraftig fedtpude under hælen, som samtidig fungerer som en effektiv støddæmper. Ved voldsomme landinger fra stor højde eller gentagne stød ved løb i for brede sko eller med dårlig støddæmpning, kan der opstå læsioner i hælens fedtpude kamre. Det blotter hælbensknoglen, som kan mærkes tydeligt. Denne blottelse af hælbenet kan irritere hælbensknoglen og forårsage hælspore. Blandt løbere er denne skade heldigvis ret sjælden.

 

 

Tiltag ved hælsmerter

  • Aflastning fra det, der gør ondt, er det primære tiltag, uanset om der er tale om svangsenebetændelse eller decideret hælspore. Løb og hop bør derfor begrænses eller helt undgås.
  • Overpronation (hvor du vrikker for meget indad på foden) er med til at forstærke belastningen af svangsenens inderside. Overpronerer du, når du løber, bør du korrigere for dette med løbesko, der støtter optimalt på fodens inderside.
  • Ved markant overpronation eller udtalt seneirritation bør du overveje specialindlæg for aflastning af svangsenen og korrektion af fejlstilling. Stabiliserende træning for fod og ankel bør også indgå i behandlingen, så musklerne kan tage noget af belastningen fra senen og så bevægelserne kontrolleres bedre og fejlstillinger minimeres.
  • Tapening af fod og hæl er i mange tilfælde også effektivt i aflastning af svangsene og for at samle hælens fedtpude.
  • Ved hælspore er det især vigtigt, at skoens hælparti sidder tæt til hælen, så fedtpuden samles og beskytter hælbenet mod stød.