Hælpude, irritation

Beskrivelse:

Hælens fedtpude er opbygget af små fedtkamre. Den er en meget vigtig støddæmper og udgør ca. 30% af hele kroppens støddæmpning ved landing på hælen. Samtidig beskytter hælpuden også hælbensknoglen mod gentagne slag. I afslappet tilstand er fedtpuden meget blød, men når foden bøjes opad inden foden sættes i underlaget, vil svangsenen udspændes og bindevævet omkring de små fedtkamre spændes op. Dette giver fedtpuden en sej, elastisk støddæmpende effekt.

Symptomer:

Ved gentagne slag stød af fedtpuden eller ved enkeltstående voldsom landing på hælen, kan fedtkamrene ødelægges. Det kan enten fornemmes som smerter på selve hælbensknoglen eller yderligt på kanterne af hælens trædepude. Ved fedtpude læsion kan man ofte mærke hælbensknoglen tydeligere, når man presser tommelfingeren op mod hælbenet. Er beskadigelsen af fedtkamrene mere udtalte ses fedtpuden mindre afrundet, lidt som et cykeldæk med for lidt luft i. Mange kan dog have en affladet fedtpuden uden symptomer.

Årsager:

Stor løbemængde kombineret med udtalt hællanding er disponerende for skaden. Meget lang skridtlængde, hvor hællandingen foregår langt foran kroppen, vil øge stødene på fedtpuden.

Sekundært kan løbesko med for brede hælkapper eller for ringe støtte i hælkappen belaste fedtpuden yderligere. Det samme gælder løbesko med meget ringe støddæmpning og som samtidig stimulerer til hællanding (stort hælspring)

 

Kan forveksles med:

  • Hælspore
  • Achillessenebetændelse
  • Træthedsbrud i hælbensknoglen
  • Svangsenebetændelse

 

Behandling:

  • Behandlingen skal fokuseres på alle de forhold, der kan belaste fedtpuden. Som det første bør man sikre, at løbeskoene passer til ens hælbredde, og har en god, fast hælkappe. Løbeskoene skal have god støddæmpning i hælen. Tjek, at de støddæmpende materialer ikke er defekte.
  • Silikone hælkop, der går op på siderne af hælen, kan være med til at samle hælens fedtpude samtidig med at hælkoppen har en støddæmpende effekt.
  • Tapening der samler hælens fedtpude (se nedenfor) anbefales også.
  • Har man en hård hællanding, når man løber, kan man forsøge at ændre sin løbestil, så landing sker mere på midtfoden (se under løbestil).

 

Øvelser:

Hælens fedtpude kan ikke ændres direkte med øvelser. Har man en kraftig vinkling i hælen (typisk indad ved overpronation), kan øvelser, der stabiliserer foden mod overpronation, være relevante. Øvelserne er ment som et langsigtet, indirekte behandlingstiltag, hvorfor man ikke kan forvente en umiddelbar effekt af dem.