Løb på arbejde

Træn mere, og brug mindre tid på det.

Sundhedsstyrelsen anbefalinger, at man er fysisk aktivitet 30 min hver dag. Derudover skal den fysiske aktivitet være med høj intensitet mindst to gange om ugen . I en travl hverdag kan de generelle anbefalinger være svære nok at leve op til, og har du til og med en drøm om at løbe et længere motionsløb, er det nødvendigt med regelmæssig træning flere gange om ugen. Hvis du indlægger faste træningsture ind i din transporttid til og fra arbejde får du frigivet mere tid til familien om eftermiddagen og aftenen ligesom du kan være sikrere på at få trænet jævnt i løbet af ugen. Du vil opleve, at du får trænet mere i løbet af ugen samtidig med, at du bruger mindre af fritiden på træning. Her får du nogle tips til, hvordan du kan bruge løbe træning som transportmiddel til dit arbejde.

 

Sådan kan du gøre:

  • Find en eller to faste dage, hvor du løber til og/eller fra arbejde.
  • Tænk en eller to dage frem – det giver dig mulighed for at tage skiftetøjet på arbejdet dagen forinden.
  • Har du så langt til arbejdet, at det bliver for meget at løbe frem og tilbage samme dag, kan du som regel planlægge dig ud af det. Du kan vælge at cykle til arbejdet om morgenen og løbe hjem fra arbejde om eftermiddagen. Da cyklen nu står på arbejdet, kan du benytte offentlig transport næste morgen og så cykle hjem dagen efter. Er du i forvejen vant til at løbe et par dage i træk, kan du også vælge den friske model, hvor du løber til arbejde morgenen efter.
  • Hvis det er muligt, så hav et sæt arbejdstøj / kontortøj permanent på arbejdet. Hav evt. det tøj der fylder og vejer mest liggende fast på arbejdet. Det vil være sko, bukser, trøje og håndklæde. Skal du have al skiftetøjet med dig i løberygsækken, vil den bumpe irriterende voldsomt.

 

Løb om morgenen:

  • Du vil ofte være i let væskeunderskud når du står op om morgenen.Det kan du minimere ved at drikke vand eller andre ikke dehydrerende ting dagen forinden – især eftermiddag og aften. Det begrænser dit behov for at drikke meget samme morgen, som du skal løbe.
  • Drik et glas vand eller en tynd sukkeropløsning med det samme du står op i stedet for lige før du træder ud af døren. Der er ikke noget værre en vand, der ligger og skvulper rundt i maven, når du løber.
  • Har du brug for at have væske med på løbeturen, kan jeg bedst lide at vandflasken ikke er fastgjort på selve løberygsækken. Den kan have svært ved at sidde tilstrækkelig fast, når den sidder på rygsækken. Du kan forsøge med et væskebælte, der sidder omkring lænden neden for rygsækken.
  • Det er vigtigt, at du får noget at drikke og spise kort tid efter at du er kommet frem. Et par kompakte grovboller med ost og honning vejer ikke meget og er vigtige lige efter løbeturen. Det kan også være en rigtig god ide at have en pose muesli i depot på arbejdet. Du kan jo altid stoppe ved en kiosk, lige før du når frem, og købe en halv liter fedtfattig mælk.
  • Her om foråret kan vejret synes dejlig mildt, når man kigger ud på solskinnet og den blå himmel ved syv-otte tiden om morgenen. Men det kan være rigtig koldt ! så glem ikke de tynde løbehandsker, tørklæde og evt. en tynd løbehue.

 

Valg af løberute:

  • Det kan godt betale sig at bruge lidt tid på at finde den bedste løberute til arbejdet, især hvis løbeturen er i en større by. Vælg de små sideveje, hvor der ikke er så mange biler. Det giver dig mere ro på turen, og samtidig undgår du noget af bilosen. Kender du ikke området ud og ind, så tag en kopi af ruten og tegn den ind. Så er du samtidig mere sikker på ikke at løbe forkert.
  • Det er mange steder muligt at finde løberuter ind til bykernen, hvor en stor del af turen kan løbes på græs eller grus, hvis man blot nærlæser bykortet. Er man vant til at løbe på blødt underlag, kan en pludselig overgang til løb udelukkende på asfalt og fliser risikere at være for belastende for bl.a. skinnebenene.
  • Løber du et sted, hvor der er meget trafik og dermed høj luftforurening, kan du med fordel vælge at løbe i den side af vejen, hvor vinden kommer fra. Så undgår du at få blæst al bilosen ind mod dig.
  • Hav et par alternative løberuter til dit arbejde at vælge mellem. Brug lejligheden til at gå på opdagelse i din bydel – og start hverdagen med nye indtryk og oplevelser.

 

Det skal en løberygsæk kunne:

  • Sidde tæt ind til kroppen, så vægten ikke flyttes væk fra kroppen.
  • Have mange rum og indsnøringsmuligheder, så indholdet kan holdes helt fast på plads og ikke hoppe op og ned. Sækken skal kunne komprimeres optimalt hver gang.
  • Alle remme skal være relativt brede og skulderremmene desuden polstrede. De må ikke gnave ved den øgede friktion, som opstår, når man løber.
  • Løberygsækken skal være let, men pas på den ikke bliver for let. Det går ud over holdbarheden og komforten, da den så ikke er så velpolstret som de lidt tungere rygsække.
  • Husk at løberygsække ikke skal forveksles med små vandrerygsække til dagsture eller deciderede klatresække. De skal honorere helt andre krav end dem, som løberen har.