Seneirritation, fodryggen

Beskrivelse:

På forsiden af foden løber flere muskelsener ud til tæerne og midtfoden. På fodryggen kan senerne og seneskederne blive udsat for både overbelastning og kraftig friktion. Det er primært den muskel, der de fire mindre tæer, men også tåstrækkeren for storetåen samt den muskelsene, der bøjer helen foden opad, kan blive irriteret. Den ”kødede” del af musklerne løber på forsiden af underbenet og bliver til sener lidt over ankelleddet og resten af vejen ud til foden. Senerne er på fodryggen omkranset af væskefyldte skeder, hvis funktion er at nedsætte friktionen mod de brede seneplader, der skal holde senerne nede mod fodryggen.

Ved langvarigt arbejde eller kraftig friktion mod senepladerne kan seneskederne blive irriterede.

Symptomer.

Smerter på fodryggen, typisk omkring det højeste punkt på fodryggen.Er overbelastningen på seneskederne, kan de hæve lidt op i ca. et fem-krone stort område, ligesom der kan være let rødme og varme lokalt. Er skoene snørret stramt vil det også være smertefuldt. Barfodet eller i sandaler, forsvinder symptomerne typisk.

Skyldes irritationen overbelastning af selve senerne, provokeres symptomerne ved mere udtalte skader, når man bøjer foden opad mod modstand.

 

Årsager:

 • Den primære årsag til hævelse og irritation af seneskederne er for stram skosnøring kombineret med lange træningsture. Irritation af seneskederne udelukkende på grund af stor træningsmængde ses stort set aldrig.
 • Passer skoen ikke ordentligt, altså sidder for løst på forfoden eller hælen (eller bare er for stor), vil man stramme snørebåndene ekstra meget. Har man tilmed ikke strammet snørebåndene ordentligt ved de nederste snørehuller, vil man stramme den øverste del ekstra meget. Det giver et stort og skærende pres ned på senerne og seneskederne.
 • Er den polstrede pløs under snørebåndene ikke god nok eller er den ikke glattet ordentlig ud, før man snører skoen, vil det også øge friktionen.

 

Kan forveksles med:

 • Træthedsbrud af den bådformede fodfodsknogle (os naviculare).
 • Træthedsbrud af anden mellemfodsknogle (os metatarsus II).
 • Låsning/forskydning af fodrodsknoglernes ledforbindelser.

 

Behandling:

 • Primære tiltag skal være at fjerne trykpåvirkningen på sener og seneskeder. Start med at ændre den måde, du snører skoene på. Undlad en låsning af båndene med det øverste snørehul. Desuden kan du stramme snørebåndene ved de nederste snørehuller, og lade dem være løsere ved de øverste snørehuller.
 • Er seneskederne stadig irriterede eller kommer løbeskoen til at sidde for løst om foden, må du forsøge med en anden snøringsteknik. Det kan eksempelvis være ved at springe en overkrydsning af snøringen over ved skadestedet.
 • Overbelastning af senerne kræver større eller mindre aflastning fra løb. Kun øvelser med let belastning (se nederste punkt). Drøft diverse øvrige behandlingstiltag med fysioterapeuten (eks. ændring af løbestil, alternative træningsformer osv.)
 • Er skoene generelt for store, vil du have tilbøjelighed til at bøje tæerne opad konstant i forsøget på at holde fast om skoen. Det giver et konstant træk på senerne, og seneskederne holdes desuden let hele tiden. Lav et skotjek hos fysioterapeuten!
 • Antiinflammatorisk creme eller gel kan være relevant ved netop denne skade, da den irriterede struktur ligger helt overfladisk.
 • Smid skoene, når du kommer hjem. Det aflaster seneskederne.
 • Alternative træningsformer, hvor du ikke er afhængig af sko, der sidder tæt om foden og fodryggen anbefales. Eksempelvis fitness træning og svømning.
 • Aflastning af senerne og dermed seneskederne er langt vigtigere end specifikke træningsøvelser for muskelsenerne.